LNV helpt afnemers vinden voor agrarische reststromen
Tijdens de InnovatieExpo 2021 is donderdag de Buyer Group biobased bouwmaterialen (BGBB) gepresenteerd. Dat is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om een markt te creëren voor bouwmaterialen van hoogwaardige restproducten.
Biobased bouwmaterialen, zoals hout en reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw, kunnen volgens het ministerie een forse bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-emissie en de stikstof in de bouw. Te denken valt aan het gebruik van paprika- en tomatenstengels, chrysantenstengels, hennep, vlas en lisdodde.
Tijdens de #InnovatieExpo 2021 vond vandaag de officiële lancering plaats van de Buyer Group biobased bouwmaterialen.
— Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (@minlnv) April 8, 2021
Meer info ??https://t.co/IeP5eln3w2 https://t.co/jkzfgRHTOw
'Hergebruik van reststromen is een belangrijk onderdeel van kringlooplandbouw. Daarbij komt zo min mogelijk afval vrij, is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en worden grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benut', stelt landbouwminister Carola Schouten.
'Ik ben enorm onder de indruk van de innovatieve geest van de agrarische sector om mee te denken hoe reststromen ook anders dan in de land- en tuinbouw een plek kunnen vinden. Hier zit potentie in. Enerzijds om de bouw te verduurzamen, anderzijds ook als nieuw verdienmodel voor boeren en tuinders.'
Isolatiemateriaal gebouwen en bruggen
Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw kunnen gebruikt worden als bouwmateriaal voor gebouwen, bruggen of geluidswanden. Zo kunnen bijvoorbeeld stengels van paprika's en tomaten gebruikt worden als isolatiemateriaal van woningen en kantoren. In de praktijk blijkt het echter lastig om voldoende afnemers te vinden die met deze grondstoffen willen werken.
Bij het vinden van voldoende afnemers gaat BGBB nu ondersteunen. Naast het Rijksvastgoedbedrijf, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, woningbouwcorporatie Talis, de gemeenten Tilburg, Heerlen en Nijmegen nemen ook private partijen deel. Voorbeelden zijn Duijvestijn Tomaten, de Fruit Tech Campus en laurierkwekerij Gova.
BGBB is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met RVO.nl/PIANOo, SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en de Greenports.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Claas Arion 470 Cis
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 2°15 %
-
Woensdag9° / 6°5 %